Periodieke controle

Een goede tandheelkundige zorg begint met de periodieke controle. Voor de meeste gevallen is een controle om de 6 maanden een verstandige keuze.

Tijdens de periodieke controle kijkt de tandarts naar de gezondheid van uw gebit en naar de staat van onderhoud en uitgevoerde mondhygiëne.  Indien nodig wordt er tandsteen verwijderd en wordt u door de preventieassistente verteld waar u bij het poetsen/ flossen/ stoken/ rageren op moet letten. Indien nodig worden er tijdens de controle röntgenfoto’s gemaakt.

Röntgenfoto’s

Om onder de vullingen en tussen de tanden en kiezen te kunnen kijken en op die manier vast te stellen of daar tandbederf aanwezig is, worden er röntgenfoto’s gemaakt. Ook kan er op de foto’s gezien worden hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld nog (verstands) kiezen of ontstekingen in de kaak aanwezig zijn.

Bite- wings

Bite-wings zijn kleine overzichtsfoto’s van de kiezen van uw gebit. Meestal worden er van uw linker- en rechterkant bite-wings gemaakt. Op zo’n foto is onder meer het kroongedeelte van de kiezen en een klein gedeelte van de wortels en het omliggende bot te zien. Bij ons in de praktijk worden bite-wings gemiddeld eens in de twee jaar gemaakt, afhankelijk van de gezondheidstoestand van het gebit en de leeftijd van de patiënt.

 Solo ‘s

Wanneer de tandarts een bepaalde tand of kies nader wil onderzoeken wordt er vaak een solo gemaakt. Op deze foto is de hele tand of kies, de wortel en het gebied om de wortelpunt te zien. Zo kan de tandarts bijvoorbeeld een ontsteking waarnemen.

 

Orthopantomogram (overzichtsfoto)

Naast gewone röntgenfoto’s kan er een speciale grote overzichtsfoto van de kaken gemaakt worden. Deze foto wordt gemaakt om in één keer een overzicht te krijgen van alle tanden en kiezen in de boven- en onderkaak.

Op deze manier kan er veel informatie worden ingewonnen die informatie bieden over ontbrekende of scheefliggende tanden of kiezen, verstandskiezen, wortelresten, ontstekingen etc. Ook het kaakgewricht, neusbijholte en het verloop van de zenuw van de onderkaak  kan op deze foto worden beoordeeld.